Kun olemme kuolleita, emme enää ole. Ainut mistä voimme puhua on tämänpuoleinen ja ainut jossa voimme vaikuttaa asioihin: tämä maailma. Camus:n mukaan ihmisen tekee vapaaksi se, että hän saa koska tahansa valita kuoleman. Camus on väärässä, ihminen olisi vapaa, jos hän saisi valita, kuinka kauan elämä jatkuu. Elämä on kuolemista lauloi Juice, tavallaan se on …
Onko moraalisesti hyväksyttävää, että Sodassa tapetaan pieni määrä siivilejä, jotta omat siivilit pelastuisivat ja oma osa puoli voittaisi. Aivan kuin Dave Lindholm laulaa petin pienen linnun, jotta pelastin koko parven. Toisaalta mitä enemmän esimerkiksi siviiliuhreja sota vaatii, sitä enemmän se on vain tilasto matematiikkaa. Yhden kuolema on tragedia, 10 000 tilasto. Mitä enenmmän ihminen kohtaa …
Elämän absurdius näkyy siinä, että maailma on kaunis: kukat kukkivat, vuoret siintävät kaukaisuudessa, lehdet kellertävät, hanget kimaltava… Mutta ihmisen kohtalo on julma ja elämä voi ja useimmiten heitteleekin ihmistä kuin muovikassia tuulessa. Silti jonkinlainen selviytymisvaisto on hyvä pitää mielessä ja vireessä. Semmoinen, että ”kyllä tästä selvitään” ja ”kyllä aurinko paistaa taas huomenna”. Sen takia carpe …
Blaise Pascal ranskalainen keksijä ja filosofi päätteli, että kannattaa uskoa Jumalaan, sillä siinä ei ainakaan häviä mitään: voi vaan voittaa. Ajatus meni niin, että jos et usko Jumalaan niin kuoleman jälkeen joudut Helvettiin tai jos Jumalaa ei ole, niin tyhjyyteen. Mutta jos uskot Jumalaan, jos Jumala on olemassa, pääset taivaaseen ja jos ei niin siihen …
Voiko maailmaa olla ilman Jumalaa? Voiko Jumalaa olla ilman maailmaa? Ensimmäinen kysymys tuntuu oikealta. Jos maailma on, niin kuin tiede asian näkee, syntynyt tyhjästä ja päättyy tyhjään, niin silloin ei tarvita Jumalaa. Mutta jos ei maailmaa olisi, ei olisi myöskään Jumalaa, sillä silloinhan häntä ei tarvittaisi. Ihminen tarvitsee Jumalaa. Hän on ihmistä varten, jos on. …